Bol u ledjima i kako otkloniti vežbama

Bol u ledjima devojka na stolici

Bol u ledjima može narušiti vašu svakodnevnu rutinu ako ste aktivna osoba . Prvo što treba da uradite je konsultacija sa lekarom ili fizioterapeutom, pre bilo kakve fizičke aktivnosti.

Postoje različiti faktori koji mogu da budu uzrok, ako nije reč o hroničnim bolestima ili tumoru vežbanje će vam sigurno pomoći u rešavanju problema.

Pomoć Personalnog Trenera

 

Kod problema sa ledjima pored pravilnog vežbanja, jako je važno znati šta treba da izbegavate. Pomoć personalnog trenera vam je u tom slučaju neophodna. Kontrolisano, postepeno i redovno vežbanje je u većini slučajeva najbolje rešenje.

Program vežbi za ledja treba da uključi vežbe za celo telo, čak i kada su cilj ledja. Personalini trener će prilagoditi trening na osnovu različitih faktora, koji se odnose na lekarski nalaz, da li je bol blag, umeren ili jak, zdravo držanje potrebno za izvođenje vežbi. Prilagodiće vežbe vama kako bi ostvarili zadate ciljeve i poboljšali zdravlje. 

SIGURNOST  je najvažnija. Vaš trener će vam pomoći da se pravilno krećete, da naučite pravilno pozicioniranje kako ne biste pogoršali stanje bola. Ako sami radite vežbe možete da nanesete povredu koja će dodatno doprineti vašem hroničnom bolu, dok prekomernim vežbanjem možete napraviti da se bol pojača narednog dana.

MOTIVACIJA je ključna kada živite sa stalnim bolom. Personalni trener je vaš vodič  i neko ko će vam pomoći da se usredsredite na svoj cilj i kroz pozitivan stav, pohvale i smernice učiniti da vam čitav proces oporavka bude lakši.

Prednosti Vežbanja

Pravilno izvođenje vežbi ima odličan efekat na ublažavanje bola u ledjima.

Trening treba da sadrži kombinaciju istezanja, jačanja, kao i aerobne vežbe. Vežbe za jačanje mišića koji podržavaju kičmu, ublažavanje ukočenosti i poboljšanje pokretljivosti, pokretanje cirkulacije zbog bolje distribucije hranljivih sastojaka.

Vežbe za ledja

Fizička aktivnost podstiče oslobađanje endorfina koji može ublažiti bol, smanjiti zavisnost od lekova protiv bolova, ublažiti simptome depresije i podići raspoloženje

Istraživanja pokazuju da nije dobro prekinuti fizičku aktivnost iz straha od bola. Vaša aktivnost treba da bude lagana i stabilna i uz stručnu pomoć personalnog trenera i savete lekara sigurno ćete imati dobre rezultate. Neaktivnost može samo pogoršati bol u ledjima.

Kako da Sami Sebi Pomognete

Pored saveta stručnjaka, možete sami sebi pomoći i pridržavati se određenih pravila, koja će vam puno značiti u rešavanju problema i boljem kvalitetu života.

Šta preduzeti  da rešite bol u ledjima:

  • Sedenje i loše držanje doprinose bolu u ledjima, to je dovoljan razlog da se fizički aktivirate i ojačate mišiće kako bi sačuvali zdravlje
  • Spavanje u odgovarajućem položaju je jako važno. Dušek treba da bude tvrdji i udoban, a jastuk ne previše visok
  • Odmarajte mišiće, izbegavajte podizanje tereta i savijanje
  • Ako ste gojazni smršajte, dodatni kilogrami doprinose bolovima
  • Prestanite sa štetnim navikama kao što su pušenje, alkohol i sl.
  • Zdrava ishrana i unos dovoljne količine tečnosti su neophodni za pravilan razvoj mišića i kostiju

Jedna od velikih zabluda kada imate bol u ledjima je obavezno mirovanje. Istraživanja pokazuju da mirovanje duže od 48 sati može biti kontraproduktivno, izazvati depresiju, oslabiti mišiće, povećati mogućnost zgrušavanja krvi u venama nogu. Puno razloga da se aktivirate što pre.

“Fizička aktivnost može zameniti mnoge lekove, ali ni jedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost“

Istina je da je bol u ledjima široko rasprostranjen i sve češći zdravstveni problem, ali menjanjem životnih navika i prevencijom uspećete da ga ublažite i uklonite.

Rado ćemo saslušati probleme koje imati i videti kako da vam pomognemo. Ukoliko želite da poručite online paket za jačanje ledja 

Корпа