Vežbanje ojačava imunitet

Imuni sistem je neophodan za život, bez njega vaš organizam bi bio slobodan za napade virusa, bakterija, parazita…Urođeni ( prirodni ) i stečeni ( adaptivni ) imunitet zajedno grade jedinstven imuni sistem.
Najjednostavnije rečeno, imunološki sistem je temelj odbrane ljudskog organizma. U velikoj meri zavisi od genetike, stila života i sredine u kojoj živite.
Trenutna pandemija primorava mnoge ljude da budu u izolaciji i rade od kuće, baš iz tog razloga sada je najvažnije da održite telo u kondiciji. U tom slučaju online trening je savršen izbor i idealna prilika da uz pomoć profesionalnog trenera izgradite zdrave navike i ojačate organizam.

KAKO VEŽBANJE JAČA IMUNITET

Redovno vežbanje će ojačati vaš imunološki sistem i pomoći u borbi protiv infekcija, smanjiti stres i upale, ojačati antitela.
Fizička aktivnost pomaže i kod psihološkog stresa, bitno je da bude usklađena sa pravilnom ishranom i odgovarajućom količinom sna kako bi izbegli disbalans unosa energije i njenog trošenja na vežbanje.
Redovna aktivnost poboljšava protok krvi kroz kardiovaskularni sistem i tako podstiče izbacivanje toksina kroz sistem izlučivanja putem urina i znoja.

KOJE VEŽBE RADITI

Za početnike je jako važno krenuti lagano i postepeno povećavati trajanje i intenzitet treninga. Glavni rizik predstavlja loše zagrevanje mišića i ( brzina i jačina ) tempo treninga. Uz pomoć personalnog trenera naučićete koje vežbe su najefikasnije za rešenje problema koji imate i izbeći povrede.
Aerobne vežbe su odlične za srce, pluća i krvotok. Jačaju srce, tako da efikasnije pumpa krv, regulišu holesterol, smanjuju rizik od dijabetesa.
Aerobni trening se može smatrati najboljim rešenjem za sprečavanje bolesti i očuvanja zdravlja.
Trening snage jača mišiće i sagoreva masti. Mišići predstavljaju ogroman izvor energije, pored toga imaju veliku ulogu funkcionisanju imunog sistema u borbi protiv bolesti.
Redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na raspoloženje, čini da se bolje osećate i imate kvalitetan san, unapređuje mentalno i zdravlje celog organizma.
Istraživanja pokazuju da su ljudi koji vežbaju čak 50% otporniji na bolesti u odnosu na one koji veći deo dana provode sedeći.
Preporuka je minimum 150 minuta vežbi sedmično.

“Ne prestajemo vežbati jer starimo, već starimo zato što smo prestali vežbati“
Dr Kenneth Cooper

 

KAKO JOŠ POJAČATI IMUNITET

Posledice loše ishrane i neaktivnosti su glavni uzročnik lošeg imuniteta i bolesti, tu su još i alkohol, cigarete, depresija…
Prihvatite zdrav način života. Hranite se zdravo ( uz pomoć personalnog trenera dobićete i plan ishrane prilagođen vama ), vežbajte, krećite se, družite se sa ljudima i budite vedri i optimistični.
Spavajte dovoljno, san je neophodan vašem organizmu da bi funkcionisao. Kada spavate malo vaš organizam proizvodi duplo manje antitela neophodnih u borbi protiv virusa i bakterija.
Voda je neophodna za funkcionisanje organizma i zaštitu, pomaže u regulisanju telesne temperature, eliminisanju toksina, prenosi hranljive materije u sve delove tela i hidrira kožu.

Potrudite se, osluškujte svoj organizam, uz malo volje i želje vaš imunitet će biti jak i sposoban da se izbori protiv svih virusa i bolesti.

I ono što je podjednako važno kao i sve prethodno smejte se. Smeh čini da se osećate opušteno, a što ste opušteniji vaš imunitet je jači.

Brinite o sebi i štitite svoj imuni sistem kako bi on štitio vas !

Корпа