Kako se bezbedno vratiti treniranju posle pauze

Fitnes Trening momak i devojka vezbaju

Nema osobe koja nije bila u prilici da pravi pauzu u treniranju i da se posle toga suočava sa dilemama. Bez obzira da li je razlog prekida treniranja godišnji odmor, bolest, sportska povreda, putovanje, trudnoća ili nešto drugo, povratak treniranju treba da bude planski izveden.

Najčešće nije moguće vratiti se ustaljenom treningu u istom obliku i intenzitetu, a da se radi o bezbednom vežbanju. Treniranje posle pauzezahteva posebnu pažnju i stručan nadzor, evo i zašto.

Pauza u vežbanju tokom praznika

 

Veliki broj redovnih vežbača pravi pauzu u vežbanju tokom novogodišnjih praznika, uključujući tu i Božić, zatim Srpsku Novu godinu. Pa i koji dan pre i posle svih praznika zbog priprema za praznik i opuštanja. U tom periodu mnogi imaju odobrene godišnje odmore koje provode na putu ili prosto odmarajući se sa porodicom.

Zimsko vreme je zaista zgodno za lenčarenje i još kada se tome doda bogata trpeza sve je jasno. Opuštanje je sasvim izvesno, ali i gubitak fizičke kondicije i po koji kilogram viška. Sasvim je razumljivo da ljudi žele da se opuste i zaborave na tenzije iz prethodne godine.

Ali ono što ih čeka po povratku u dnevnu rutinu kada prođu praznici i godišnji odmori obično nije tako dobro.

Nakon praznične pauze u vežbanju povratak ne znači da nastavljamo gde smo prethodno stali! Osobe koje vežbaju sa personalnim trenerom moraju da revidiraju sopstveni program vežbi, odnosno da ga prilagode novim okolnostima. Realno je da se smanjuje intenzitet vežbi spram fizičke kondicije, ali i da se u izvesnoj meri menjaju ciljevi. Obično je potrebno usmeriti energiju na smanjenje masnog tkiva koje se nagomilalo na kritičnim mestima tokom praznika.

Osobe koje same praktikuju vežbanje u teretani ili idu na neki od grupnih programa mogu biti u izvesnom problemu. Mana grupnih programa je što zanemaruju individualne mogućnosti i prilagođavanje, odnosno smanjivanje intenziteta vežbanja mora da izvede sam vežbač.

Najjednostavniji način da se to prebrodi je da se osoba preorjentiše na individualno vežbanje sa personalnim trenerom.

Sportske povrede

 

Sportske povrede se ne dešavaju samo profesionalnim sportistima, dešavaju se obično onima koji vežbaju nepravilno ili preterano. Naravno sportske povrede nastaju i kao nezgoda pri sportskim aktivnostima. U zavisnosti od povrede vežbač može biti prinuđen da preskoči jedan ili više treninga, ali i da obustavi treniranje na nekoliko meseci.

Da bi se osoba vratila vežbanju potrebno je najpre da bude sigurna da je povreda u potpunosti zacelila. Da mišić ili grupa mišića može ponovo da se izlaže naporu prilikom vežbanja. Treniranje posle pauze može biti znatno manjeg intenziteta nego ranije. 

Vraćanje treniranju nakon povrede treba da bude postepeno, oprezno i pod kontrolom stručnog lica. Nikako se ne preporučuje eksperimentisanje i princip pokušaja i grešaka jer svaka greška može da dovede do nove povrede. 

Trudnoća i rađanje

Trudnoća obično znači i jednogodišnju (ili jedanaestomesečnu) pauzu kada je u pitanju vežbanje ako je porođaj bio prirodni. Kod porođaja carskim rezom pauza nakon vežbanja je nešto duža i zavisi od procene ginekologa i drugih lekara.

Kada je osoba ponovo spremna za vežbanje potrebno je da se obavi provera kardio – respiratorne forme i drugi testovi koji će utvrditi početno stanje. Važno je da se analizira pozicija viška masnog tkiva, odnosno da se utvrde kritična mesta na kojima treba posebno da se radi.

Kod žena je nakon porođaja posebno osetljiv stomak, na kome se obično nakuplja i višak masti. U zavisnosti od tipa porođaja i stanja trbušnih mišića se pravi plan vežbanja koji će omogućiti da ono bude bezbedno i efikasno. Kreće se, naravno od lakših vežbi koje ne predstavljaju veliko opterećenje za abdomen i kičmu.

Kojom brzinom će se osoba vratiti u formu, odnosno na režim treniranja od pre trudnoće krajnje je individualno. Zavisi u velikoj meri od prethodne fizičke forme, pokretljivosti tokom trudnoće i kilograma koje treba skinuti.

U svakom slučaju, najbezbedniji način vraćanja treniranju je kroz individualni rad sa personalnim trenerom. Na taj način treniranje posle pauze može da bude prijatno i sigurno, a ne izvor stresa i povreda.

Ukoliko ipak želite sami od kuće da vežbate za vas su online treninzi. To je dobro da se povrati samopouzdanje i stekne neka prvobitna kondicija a onda bi trebalo ipak doći na individualne treninge.

 

 

Корпа