Kako da vežbanje da najbolje efekte

Kad vežbanje daje najbolje rezultate

Poslednjih godina posebno se izdvojilo zanimanje personalnog trenera, kao osobe koja osmišlja i sprovodi individualne treninge. Na prvi pogled deluje kao skupa usluga namenjena bogatim i slavnim osobama, mada to uopšte nije slučaj.

Uz našu pomoć i stručnost, objasnićemo vam prednosti treniranja na ovaj način.

Koristite vreme na najbolji način

Velika većina ljudi ne vežba jer ne može da se obaveže da će nekoliko puta nedeljno u tačno određeno vreme moći da ode na neki od grupnih fitnes programa. Ako se potrebno vreme i  izdvoji, efekti vežbanja ne ispunjavaju željeni cilj jer program vežbi nije individualno kreiran.

Grupni fitnes programi se kreiraju za prosečnog vežbača i ne podrazumevaju praćenje izvođenje vežbi. Slabi efekti vežbanja, česte upale mišića ili povrede su najčešći razlozi za prekidanje treniranja na ovaj način.

Nasuprot grupnim treninzima, personalni trener najpre detaljno proverava zdravstveno stanje vežbača, kondiciju, procenat masti u telu, srčani ritam i stanje skeletno – mišićnog sistema.
Zatim se kroz razgovor sa vežbačem dolazi do ciljeva koji se žele postići. Na osnovu svega
navedenog personalni trener pravi plan treninga i daje smernice o ishrani, koje su takođe
važan deo procesa.

Vežbanjem sa personalnim trenerom osoba svoje vreme koristi na najbolji mogući način i posledično ima više energije i za sve druge aktivnosti.

Vežbanje prema ličnim mogućnostima

Tokom treninga personalni trener budno prati svaki pokret vežbača i koriguje izvođenje vežbi kada je to potrebno. Ukoliko primeti da je vežbač na trening došao umoran ili sa zdravstvenim tegobama trener će prilagoditi dinamiku izvođenja vežbi.

Treniranje sa personalnim trenerom podrazumeva da se vežbanje u svakom momentu prilagođava
mogućnostima vežbača. Tako se ostvaruje optimalno korišćenje energije i vremena vežbača,
uz kontinuirano praćenje njegovog zdravstvenog stanja i kondicije.

Efekti na koje ćete biti ponosni

Budući da godinama radim sa ženama, smatram da je iskustvo često ključno u proceni vremena koje je potrebno da bi se ostvarili najčešći ciljevi vežbanja.

Žene se obično javljaju sa željom da izravnaju stomak, da smanje obim bokova ili smršaju za jedan ili više konfekcijskih brojeva. Poseban akcenat stavljaju na tzv. problematične zone, odnosno višak
masnog tkiva na donjem stomaku, struku, donjem delu leđa, butinama ili natkolenici.

Tačno određenim vežbama i odgovarajućom ishranom se ove kritične tačke koriguju u najvećoj meri, a žene se vrlo brzo ponose postignutim rezultatima.

Trener i motivator

Personalni trener je vaš vodič kroz sistematično, planirano i zdravo vežbanje, uz pomoć koga ostvarujete svoje ciljeve. Svaki početak je težak jer osoba treba da se adaptira na nove aktivnosti i režim ishrane. Osobe koje prvi put počinju sa intenzivnim fizičkim aktivnostima imaju znatno teži zadatak da se prilagode i ne posustanu sa treniranjem.

Personalni trener ima zadatak da održi nivo motivacije kod osobe tako što će joj maksimalno prilagoditi plan vežbanja. Ipak najbolji način da se održi motivacija za vežbanjem su dobri rezultati.

Žene koje su uspele da smanje svoj konfekcijski broj ili da dobiju struk kakav su priželjkivale neće lako odustati od vežbanja. Da bi bile svesne benefita vežbanja potrebno je da povremeno mere i zapisuju svoju težinu i obim delova tela.

Pored tih merljivih elemenata, uz kvalitetan rad sa personalnim trenerom, povećava se fizička kondicija, popravlja se raspoloženje i držanje tela. Prvi dobri efekti vežbanja su vidljivi već nakon mesec – dva uz pridržavanje svih smernica vezanih za ishranu.

Online trening za prezauzete

U doba epidemije korona virusa iskristalisala se potreba za vežbanjem od kuće (na odmoru, službenom putu) i primenjivanja istih principa vežbanja. Online trening je takođe način primenjivanja individualno kreiranog plana vežbanja putem interneta.

Vežbač treba da obezbedi samo uslove za vežbanje, internet konekciju i da prati svoj program vežbi putem računara ili telefona. Dvosmerna komunikacija i snimanje izvođenja vežbi omogućava dobar kvalitet vežbanja i dobre rezultate.

U tu svrhu razradio sam sopstveni program online vežbanja koji može da se primenjuje sa bilo koje lokacije.

Ukoliko vam se svidja naš rad preporučite nas na društvenim mrežama.

Корпа