Ustaljeno je mišljenje da podizanje metabolizma pomaže da sagorite više kalorija i ubrzate gubitak kilograma. To je proces koji vaše telo koristi za stvaranje i sagorevanje energije iz hrane. 

Na brzinu metabolizma utiču pol, godine starosti i genetika. Kod žena metabolizam je sporiji, naročito kod žena starijih od 35 godina, ali menjanjem životnih navika i vezbanjem vaš metabolizam će biti isti bez obzira da li imate 25 ili 35 godina.

Metabolizam delimo na anabolizam ( grč. anabole – uspon, izgradnja )proces kod koga se energija koristi za izgradnju novih ćelija i tkiva, suprotno anabolizmu je katabolizam ( grč. katabole – razgradnja ) koji predstavlja skladištenje energije ( u obliku masti ) u telu radi normalnog funkcionisanja celog organizma. 

Vežbanje Ubrzava Metabolizam

 

Prirodno sa godinama gubite mišićnu masu što usporava metabolizam. Kada telo ima više mišića troši više energije, tako podstiče brži bazalni metabolizam ( metabolizam u stanju mirovanja).Vežbanjem ćete smanjiti masti i povećati čistu mišićnu masu.

Ubrzati metabolizam

Danas imate mogućnost da angažovanjem personalnog trenera postignete željene rezultate i puno toga naučite. Pored osmišljenog treninga prilagođenog vama, analizirajući vaše zdravstveno stanje, kondiciju i potrebe, dobijate i plan ishrane. 

Fizička aktivnost i strogo kontrolisana ishrana je idealna kombinacija ( jedno bez drugog ne ide ) da izgubite neželjene kilograme i ubrzate metabolizam. Pored podsticanja metabolizma vežbanje ima pozitivan efekat na krvni pritisak, puls, težinu i procenat telesne masti. 

Kombinacija aerobnih vežbi i treninga snage je idealna za sagorevanje masti i podsticanje metabolizma.

Aerobne vežbe, kao što je trčanje, hodanje, vožnja bicikla ubrzavaju metabolizam 5 do 8 sati nakon treninga. Aerobne vežbe su najefikasniji način sagorevanja kalorija.

Vežbe snage povećavaju mišićnu masu, sagorevaju masti i tako podstiču bazalni metabolizam , energija koju trošite u stanju mirovanja koristi se za održavanje rada vitalnih organa, pluća, srca, nervnog sistema, mišića, creva, kože i reproduktivnih organa..

Imate mogućnost izbora online ili personalnog treninga i rada sa stručnim ljudima koji će vam pomoći da vaš trud ima pozitivne efekte i trajne rezultate.

Uvedite Zdrave Navike

Zdrave navike su neophodne u aktiviranju procesa koji će vam pomoći da podstaknete svoj metabolizam. 

Kako se Uspori Metabolizam

 

Dijeta usporava metabolizam više nego što mislite. Kod pojedinih dijeta vaše telo je prinuđeno da razgrađuje mišiće da bi ih koristili za energiju. Sa manje mišića metabolizam je sporiji, tako su veće šanse da vratite izgubljene kilograme nakon prestanka dijete.

Režim gladovanja je odgovor vašeg tela na deficit kalorija. Kada vaše telo ne dobije dovoljno hrane, način da nadoknadi nedostatak je smanjen metabolizam i broj kalorija koje sagoreva. Što je metabolizam sporiji teže je izgubiti kilograme.

„Rezanje kalorija nije odgovor za uspešno mršavljenje i dobro zdravlje…moraš povećati kvalitet onoga što jedeš, ne samo smanjiti kvantitet.”

Joel Fuhrman

Prema istraživanjima, ako naučite koliko kalorija dnevno treba vašem organizmu i krenete sa vežbanjem i fizičkim aktivnostima, sigurno je da ćete ubrzati metabolizam. 

Ja sam personalni trener Robert Siladji i mogu vam pomoći da izbalansirate obroke i vežbe i tako dodjete do idealne težine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *