Mršavljenje i sve što treba da znate o njemu

Najčesće pitanje sa kojim se susretnem sa svim novim a i starim članovima jeste kako da smršam i koje je vreme potrebno da smršam odredjeni broj kilograma.

Ono što je jako bitno da svako od nas zna, gojaznost je bolest savremenog doba i zbog gojaznosti preko 3600 ljudi u Srbiji oboli od dijabetesa u samo jednoj godini. Pre nego što počnete da se zanimate isključivo za spoljašnji izgled (koji je svima bitan u većoj ili manjoj meri) veći fokus treba da stavite na ono sto je sustina a to je ZDRAVLJE.

Prva stvar koje moramo da budemo svesni jeste da svaka spoljašnja manifestacija, bilo da je reč o nagomilanim kilogramima ili aknama potiče iz nas samih. Spolja se samo pokazuje stanje našeg organizma.

Danas su jako popularne dijete koje daju super rezultate ali koliko su one dobre za vas I vase zdravlje dugoročno?

Da li je Odricanje put ka Zdravom Životu

Kada pomenemo reč dijeta prva asocijacija za to je ODRICANJE – uglavnom odricanje od odredjenog tipa namernica i po nekom nepisanom pravilu to su uglavnom Ugljeni Hidrati.

Postoji čudan mit da Ugljeni Hidrati goje. Jeste goje, ali koji Ugljini Hidrati I zasto goje? Goje nas rafinisani šeceri, fast food gde ne znate sta vam se servira na tanjiru, Ugljeni Hidrati sa puno aditiva i kvasca i da, mene ako pitate njih treba da se odreknete, ne samo u procesu mršavljenja nego generalno.

Zašto? Zato što je to hrana koja vam brzo ulazi u krv I dalje veliki skok energije a nakon toga osećate umor, poznat vam je onaj osećaj da posle ručka prija dremka?

Devojka spava posle ručka

Zašto ne treba izbaciti Ugljene Hidrate

Kada smo objasnili zašto treba da izbegavate Ugljene Hidrate sada mozemo da predjemo na deo zasto NE SMETE da izbacite Ugljene Hidrate iz vaše ishrane. Ugljeni Hidrati su gorivo za nas organizam,  govorimo o zdravim Ugljenim Hidratima kao što su Proso, Heljda, Kinoa, Ovas, Raz, Pirinač, Krompir, Voće.
Ugljeni Hidrati hrane naše mičiće koji su ustvari proteini, ukoliko izbacite njih iz ishrane vaše telo ce da trosi rezerve ali ne iz masnih naslaga nego iz samih mišića, ludo zvuči ali ustvari vi sa odricanjem Ugljenih Hidrata niste izgubili MAST nego kvalitetnu MIŠIĆNU MASU.

Neizbežna promena životnih navika

Ukoliko želite da se dugotrajno rešite problema sa viškom kilograma vi morate da promenite svoje životne navike.

Zdrava ishrana

Promena životnih navika ne znači samo ok, sve mi je jasno zdravo ću da se hranim, promena životnih navika znači da zadovoljite sve aspekte jednog zdravog zivota a u to spada:

1. Kvalitetna ishrana – Moraju da budu zastupljene sve namernice Ugljeni Hidrati, Proteini, Masti, Šećeri (zdravi šećeri)

2. Fizička aktivnost– idealno bi bilo da to bude bar 3 puta nedeljno (opravdanje nemam vremena, hm? 3 sata nedeljno UVEK ali UVEK moraš imati za sebe)

3. San– Jedan od jako bitnih faktora, spavanje 6-8 sati dnevno je potrebno našem organizmu kako bi mogao dobro da
funkcioniše, san umiruje naš organizam I dok spavamo naš organizam kao I svi naši unutrašnji organi se regenerisu.

4. Stres – Mislim da nismo svesni do koje mere nam stres utice na kvalitet života, stres je glavni okidac mnogih bolesti I njega morate da naučite da kanališete. Ono na čemu svako od nas treba da poradi jeste oko čega se nerviramo? Uglavnom se nerviramo oko stvari koje istupaju iz naše zone komfora I oko stvari na koje mi sami ne mozemo da utičemo, ZAŠTO onda  toliko energije trošimo na sam stres? Koliko god to čudno zvuči ali za 99% stvari pravimo potpuno bespotreban nemir našem organizmu a tako je lako osloboditi ga se. Jedan poseban blog biće namenjen samo ovoj temi – Kako da se oslobodimo stresa.

Fizička aktivnost devojka na bicikliju

Ukoliko zaista želite da Vaše telo kao I Vaše zdravlje dovedete u top formu počnite da gradite sebe od samog početka. Prostom matematikom I praćenjem gore navedenih bitnih stavki sami ćete moći da dobijete prosek vašeg trenutnog stanja  ZDRAVA ISHRANA+FIZIČKA AKTIVNOST+SAN+STRES.

Saveti kako da poboljsate život za samo 7 dana:

 1. Ishrana – jedite 5 manjih i što jednostavnijih obroka. Primer:

Doručak: Ovsena kaša sa nekim sezonskim voćem + bademi
Uzina 1: Voćna salata ili za sladokusce red crne čokolade
Ručak: Što više salate + Piletina + Pirinač
Užina 2: Tost sa kikiriki puterom ili avocado namaz
Večera: Salata sa tunjevinom i sirom

2. Fizička aktivnost – možete da probate sa brzim hodom, online treninzima, grupni treninzi ili trening u teretani
3. San – Idealno vreme bi bilo da legnete izmedju 22h-24h
4. Stres – za početak počnite da vodite mini dnevnik (ne u telefonu) nego papir I olovka- 5 lepih stvari koje su vam se desile u toku dana (šta god vam padne na pamet od naj banalnijih stvari tipa srela sam drugaricu koju nisam videla 5 godina do toga da ste posle jednostavnih obroka imali više energije), svaki dan pred spavanje neka vam misli budu okupirane samo lepim mislima, za 7 dana već bi trebalo da bude nekog pomaka.

5. Uvedite ZAHVALNOST Bogu ili Tvorcu kako ga ko zove, zahvalite se iskreno što ste zdravi vi i vaša porodica, što imate šta da pojedete, da spavate u toplom i suvom to nema 70% populacije na planeti.

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli, ako bilo šta usvojite od ovoga što smo naveli već ste na putu promene. 

Корпа