Kako se vratiti u formu nakon porodjaja

Zena vezba posle porodjaja

Kako se vratiti u formu nakon porođaja?

Povratak u stare farmerke nakon porođaja je želja svake žene, ali većina ima ozbiljne poteškoće u realizaciji te namere. Trudnoća uglavnom ostavlja dosta traga na telu i potrebno je uložiti veliku energiju i trud da bi se sve vratilo u pređašnje stanje. Na tom putu je potrebna podrška, pre svega stručna, u vidu pravih saveta za zdravo mršavljenje i vežbanje nakon porođaja.

Zdravo mršavljenje

Za zdravo mršavljenje nakon porođaja je neophodno strpljenje i upornost. Potrebno je prilagoditi ishranu novim okolnostima i uvesti pravilne fizičke aktivnosti. Trudnoća značajno utiče na usporavanje metabolizma tako da mršavljenje nakon porođaja može da ide znatno sporije. Žene koje doje bebu ne treba da značajno smanjuju unos kalorija već da biraju kvalitetne namirnice poput mesa, jaja i svežeg povrća.

Unos vode je od velikog značaja za mršavljenje. Vodu treba piti pola sata pre jela i sat vremena nakon jela, kao i nekoliko puta između obroka. Unos vode treba prilagoditi i dojenju, obzirom da od vode u najvećoj meri i zavisi laktacija. Dojilje bi trebale da tokom dana unesu najmanje 2.5-3L vode kako bi bile podmirene potrebe mame i bebe.

Započinjanje vežbanja nakon porođaja zavisi u velikoj meri od načina porođaja. Dame koje su se prirodno porodile i bez komplikacija već na prvom kontrolnom pregledu 6 nedelja nakon porođaja mogu da pitaju ginekologa da počnu sa vežbanjem.

Budući da je carski rez ozbiljna operacija abdomena, početak vežbanja se znatno pomera, od dva do šest meseci od porođaja.

Uvođenje fizičkih aktivnosti treba da bude postepeno i stručno isplanirano kako ne bi dovelo do povreda ili postporođajnih komplikacija. Nije dobro da se žene jednostavno vrate svom starom programu vežbanja od pre trudnoće jer njihovo telo više nije isto. Kao što ni kondicija nije ista.

U periodu pre početka vežbanja se preporučuju što duže šetnje koje imaju dobar efekat na mršavljenje. Plivanje takođe ima dobar efekat na porodilje obzirom da ne opterećuje zglobove koji su pod uticajem hormona osetljiviji.

Opušten stomak nakon porođaja

Iako postoje programi predporođajne pripreme koji sadrže određene fizičke vežbe, žene će primetiti da im je stomak izrazito opušten. Svakako će pređašnji izgled stomaka pre vratiti mame koje su pre trudnoće bile u dobroj fizičkoj formi. Takođe i one koje se nisu mnogo ugojile tokom trudnoće.

Majka vezba posle porodjaja

Opušteni su mišići abdomena nakon porođaja, ali i koža koje sada ima znatno više nego ranije. Pravilno vežbanje i zatezanje trbušnih mišića ima značaj i za zatezanje kože posle porođaja.

Vežbe za stomak treba izvoditi pod kontrolom fitnes trenera jer postoje grupe vežbi za trbušne mišiće koje se ne preporučuju odmah. To su vežbe koje zahtevaju punu ekstenziju kičme i uvrtanje. Zatim postoje i one koje se polako uvode nakon porođaja uz praćenje poput vežbi za unutrašnje mišiće jezgra.

Vežbanje trbušnjaka kao pre trudnoće nije preporučljivo naročito za osobe koje su se porodile na carski rez.

Šta je dijastaza trbušnih mišića?

Dijastaza ili uzdužno razdvajanje trbušnih mišića tokom trudnoće ponekad ostaje i dugo nakon porođaja. Prepoznaje se po izraženom stomaku i mesecima nakon porođaja jer trbušni mišići imaju problem da se vrate u prvobitni položaj.

Statistički dijastaza trbušnih mišića u različitoj meri pogađa čak dve trećine porodilja. U blažim slučajevima dijastaza će se kroz nekoliko meseci sama povući. Ipak mnoge žene će morati da se svojski potrude da bi vratile pređašnji izgled trbušnjaka. U vrlo retkim slučajevima, kada je dijastaza baš jako izražena i uporna, preostaje samo hirurška intervencija.

Dijastaza trbušnih mišića se obično uspešno rešava specijalnim planom vežbanja koji utiče na vraćanje trbušnih mišića u anatomski položaj.

Pravilno vežbanje

Za sve porodilje koje žele da smršaju i povrate svoju pređašnju fizičku formu redovno i pravilno vežbanje je od najvećeg značaja. Vežbanje treba da bude dobro isplanirano i pod nadzorom da ne bi došlo do povreda ili pogoršanja stanja kod npr. skolioze.

Najbolji način da se započne fizička aktivnost nakon porođaja je da se, uz saglasnost lekara, vežba prema individualno kreiranom programu. Personalni trener je tu da putem specijalizovanih testova proceni trenutnu kardio – respiratornu formu, kondiciju i poziciju viška masnog tkiva. Na osnovu merenja i stručne procene kreira plan i dinamku vežbanja koja će dati najbolje rezultate na potpuno zdrav i bezbedan način.

Za dame koje ne stižu da treniraju postoji još jedno rešenje, a to je online trening koji je u poslednje vreme vrlo popularan.